دندانپزشکی دیجیتال تهرانپارس

دندانپزشکی دیجیتال تهرانپارس - دکتز مهدی آزادی

دندانپزشکی دیجیتال در دنیای مدرن امروز به متخصصان دندانپزشکی کمک می کند تا بهترین شیوه درمانی و  مراقبتی را به  بیمار خود ارائه دهند. به عبارت ساده تر استفاده از فناوری های دیجیتال در تمام جنبه های دندانپزشکی، از جمله تشخیص، برنامه ریزی درمان و ترمیم تحولات بسیار بنیادی ایجاد نموده است.

امروزه شما می توانید در مورد وضعیت دهان و دندان خود طیف وسیعی از داده ها و اطلاعات را با کمک دندانپزشکی دیجیتال کسب کنید. طراحی و تصویربرداری کامپیوتری (CAD/CAM)، چاپ سه‌بعدی، هوش مصنوعی (AI)، واقعیت افزوده (AR) و سایر فناوری ها به کار رفته در دندانپزشکی به پزشکان کمک می کند تا فرایند بهتری از وضعیت موجود و نوع درمان تعریف نمایند.

بنابراین استفاده و تکامل دندانپزشکی دیجیتال، از جمله پیشرفت‌ها در تصویربرداریCAD/CAM، پرینت سه بعدی و دندانپزشکی می تواند برنامه روشنی از آینده دندانپزشکی را به شما ارائه دهد. چرا که مزایا و چالش‌های بالقوه اجرای روش های مختلف دندانپزشکی همچون ایمپلنت دیجیتال، طراحی لبخند دیجیتال، لمینت دیجیتال می تواند مسیرهای کم هزینه، سریع و کارامدی را در اختیار شما قرار دهد. از جمله تأثیر مهم این شیوه را می توان بر حریم خصوصی بیمار، آموزش دندان‌پزشکی و عملکرد کلی دندان‌پزشکی و جراحی دهان و نحوه برنامه ریزی و درمان بیماران دانست.

 

دندانپزشکی دیجیتال چیست؟

در دندانپزشکی دیجیتال کادر درمان و پزشکان متخصص این حوزه  از روش های دیجیتال به جای روش های سنتی برای اعمال فعالیت های مختلف دندانپزشکی استفاده می کنند. بنابراین دندانپزشکان برای بررسی و درمان بیمار از ابزار دیجیتال به جای ابزار الکتریکی یا مکانیکی استفاده می نمایند. امروزه از رادیوگرافی دیجیتال گرفته تا  نسخه‌های الکترونیکی، عکس های کامپیوتری CAD/CAM تا تصویربرداری برای کاشت ایمپلنت جزو روش‌های دندانپزشکی هستند که به پزشک اجازه می‌دهند تا فرایند ترمیم و درمان را دقیق‌تر و کارآمدتر تدوین کند.

به عبارت ساده تر دندانپزشکی دیجیتال اصطلاحی است که برای توصیف روش‌های مختلف درمان دندانپزشکی به کار برده می شود که با استفاده از فناوری‌های دیجیتال انجام می‌گردد. ارتقای کیفیت شیوه های درمانی و تاثیر برنامه‌ریزی مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان و پیش‌بینی‌پذیری اجرای شیوه های ترمیمی در دندانپزشکی توسط این شاخه باعث شده تا امروزه دندانپزشکی دیجیتال به عنوان یک رشته تحصیلی کامل در مراکز عالی و دانشگاهها تدریس گردد.

Tehranpars

مزایای دندانپزشکی دیجیتال چیست؟

فناوری دندانپزشکی دیجیتال مزایای قابل توجهی نسبت به روش های سنتی دارد که می توان اصلی ترین  مزایای آن را بهبود و ارتقای کیفیت یا کارایی روش های دندانپزشکی دانست. به این ترتیب دندانپزشکی دیجیتال در تهران پارس باعث صرفه جویی در وقت و هزینه پزشک و بیمار می شود. همه داده‌ها ، مربوط به نسخه‌ها، رویه‌های گذشته، اسکن‌ها و پرداخت‌ها را می‌توان در یک مکان ذخیره کرد و در هر زمان از یک پایگاه داده بزرگ به آن دسترسی داشت.

·        تشخیص سریع و درمان دقیق

دندانپزشکی دیجیتال امکان تشخیص و درمان دقیق‌تری را فراهم می‌کند که منجر به مراقبت بهتر از بیمار می‌شود. همچنین پزشک با کمک این فرایند می‌تواند نتیجه رویه‌های دندانپزشکی را پیش‌بینی نموده و شیوه درمانی یا ترمیمی موثری را برای بهبود وضعیت بیمار اتخاذ کند.

·        تشخیص سریع و دید عمیق تر

تصویربرداری پیشرفته نمای جامع تری از فضای دهان و دندان به شما ارائه می دهد تا پزشک مشکلات را به طور کاملا دقیق مشاهده نموده و با اطمینان بیشتری فرایند درمان را برنامه ریزی کند. متخصص دندانپزشکی مسئول استفاده مناسب از ابزارهای دیجیتال موجود برای درمان بیمار است. به عبارت دیگر، تئوری های اساسی دندانپزشکی در همه جای دنیا یکسان هست و باید توسط متخصصان کاملاً شناخته شده باشد. بنابراین ابزارهای دیجیتال جدید برای افزایش قابلیت پیش بینی در اجرای طرح درمانی استفاده بهتری خواهد داشت.

·        نتایج و برنامه ریزی قابل پیش بینی

دندانپزشکی دیجیتال امکان برنامه ریزی و تجسم درمانی موثرتر را با نتایج قابل پیش بینی تری فراهم می کند که احتمال عوارض بالینی را کاهش می دهد.

·        ترمیم های دقیق و مناسب

قالب‌های دیجیتال و طراحی به کمک رایانه تضمین می‌کنند که تاج‌ها، روکش‌ها و ترازها کاملاً با نتایج طبیعی و واقعی تناسب داشته باشد. بدین ترتیب دیگر برای بررسی قالب لمینت، ایمپلنت و پروتز های مختلف دیگر نیازی به صرف هزینه های سنگین و زمان های طولانی نخواهد بود.

·        افزایش راحتی و رضایت بیمار

به وسیله دندانپزشکی دیجیتال در تهرانپارس دیگر با گاز گرفتن بتونه خداحافظی کنید؛ چراکه اسکن دیجیتال سریع، تمیز و بدون وقفه است. این شیوه دارای فاکتور شگفت انگیزی است که به کمک آن می توانید ارجاعات دهان و وضعیت بیمار را بررسی نموده و  ارتباطات یا وضعیت پذیرش بیمار را بهبود بخشید. به عبارت دیگر سرمایه گذاری در تجهیزات دیجیتال دندانپزشکی ممکن است در ابتدا پرهزینه به نظر برسد، اما افزایش کارایی و کاهش هزینه های زمان و مواد می تواند منجر به بازگشت سرمایه قابل توجهی شود.

Tehranpars1 1

·        ویزیت دندانپزشکی کارآمد و راحت

باکمک فناوری دیجیتال، می‌توانید گردش‌های کاری خود را ساده کنید و زمان‌های نوبت کاری را کاهش داده و طی جلسه اول مراجعه بیمار اطلاعات کامل و دقیقی از وضعیت دندانپزشکی را بیان کنید. از سوی دیگر استفاده از نسخه های الکترونیکی به جای نسخه های فیزیکی، ردیابی سوابق بیمار را آسان تر می کند و تجربه بیمار را بهبود می بخشد.

انواع  تکنیک های دیجیتالی دندانپزشکان

دندانپزشکی دیجیتال انقلابی دردرمان و آموزش دندانپزشکی ایجاد کرده و و در عین حال شیوه های بهداشت دهان و دندان را متحول کرده است. ادغام منابع دیجیتالی مانند نرم افزارهای شبیه سازی و فناوری های واقعیت مجازی، در دانشکده های دندانپزشکی به طور قابل توجهی اثربخشی و کارایی آموزش را برای دانشجویان افزایش داده است. علاوه بر این، استفاده از فناوری‌های تصویربرداری دیجیتال و برنامه‌ریزی درمان منجر به افزایش دانش و ارتباطات بیماردر مراکز درمانی  شده که نتایج برتر سلامت دهان و دندان را به دنبال دارد.

·        اشعه ایکس دیجیتال به جای رادیوگرافی سنتی

در دندانپزشکی دیجیتال به جای استفاده از رادیوگرافی برای گرفتن تصویر کامل از دندان ها، یک حسگر الکترونیکی یا صفحه فسفری در داخل دهان قرار می گیرد (تصویر برداری دیجیتال).  تصویر گرفته شده برای مشاهده به کامپیوتر ارسال می شود که بسیار سریعتر و کارآمدتر از اشعه ایکس است و بیمار را در معرض اشعه کمتری قرار می دهد.

·        لیزر دیود  به جای “کاوشگر” سنتی برای یافتن حفره ها

کاوشگر ابزاری است که دندانپزشکان برای به هم زدن دندان ها و بررسی پوسیدگی در شیارهای دندان از آن استفاده می کنند. اکنون، دندانپزشکان برای نشان دادن حفره ها به لیزر روی آورده اند تا اطلاعات دقیق تری از وضعیت دهان و دندان بیمار به دست بیاورند.  هر چه میزان پوسیدگی بیشتر باشد، وقتی پرتو لیزر به آن برخورد می کند، دندان بیشتر می درخشد.

·        فناوری CAD/CAM 

CAD/CAM که مخفف «طراحی به کمک رایانه» و «ساخت به کمک رایانه» است، منجر به مراجعه کمتر بیمار به مطب دندانپزشکی برای قالب گیری می‌شود. به طور سنتی برای ساختن دندان جایگزین ، قالب گچی دندان ساخته شده، برای طراحی و تولید دندان دائمی به آزمایشگاه فرستاده می شود.

سیستم‌های قالب‌گیری دیجیتال سه بعدی اختصاصی می‌توانند ترمیم‌های نهایی را از داده‌های اسکن دیجیتالی، به جای مدل‌های گچی دندان (مانند روش‌های سنتی) انجام دهند. بدین ترتیب با کمک این فناوری زمان کار کاهش مییابد؛ زیرا مدل های گچی دندان لازم نیست به آزمایشگاه فرستاده شوند. همچنین در این شیوه برخلاف داده های قدیمی ذخیره شده روی هارد دیسک که به راحتی از بین می روند می توان داده های دیجیتال را ذخیره کرد.

طراحی دندان مصنوعی و لمینیت دیجیتال

تولید پروتز متحرک و دندان مصنوعی  سنتی مستلزم قالب گیری متعدد در طی جلسات مختلف است که می تواند هزینه و مدت زمان زیادی را به خود اختصاص دهد. از سوی دیگر در روش های سنتی کیفیت درمان به دلیل وضعیت بیمار، تجربه و مهارت دندانپزشک و مسائل دیگر می تواند بسیار متفاوت باشد.

در این بین ساخت پروتز مبتنی بر فناوری CAD/CAM نه تنها تعداد جلسات قالب گیری را کاهش می‌دهد، بلکه یکنواختی کیفیت درمان را بهبود می‌بخشد و کیفیت فیزیکی دندان‌های مصنوعی را به میزان قابل توجهی ارتقا خواهد داد. روش دیسک سفارشی TMDU می تواند یک قالب اپتیکال کلی از اسکنر داخل دهانی که شامل تاج، فک و بافت بی‌دندان دهان را به شما ارائه دهد. سپس طراحی و ساخت پروتز شروع می شود که در نهایت  دندان مصنوعی دیجیتال با کیفیت و سازگار با دهان بیمار تولید خواهد شد.

ایمپلنت دیجیتال

ظهور دندانپزشکی دیجیتال، عصر جدیدی از پیشرفت‌ها در زمینه بهداشت دهان، کاشت ایمپلنت دیجیتال دندان و آموزش دندانپزشکی را آغاز کرده است. دندانپزشکی دیجیتال از طریق استفاده از تصویربرداری دقیق، برنامه ریزی درمانی کارآمد و ترمیم های شخصی، شیوه های سنتی را با موفقیت تغییر داده است.

علاوه بر این، ادغام فن‌آوری‌های دیجیتال منجر به پیشرفت‌های قابل توجهی در آموزش بیمار شده و ارتباطات و درک بهتری را بین متخصصان دندانپزشکی و بیماران تقویت می‌کند. علاوه بر این، دندانپزشکی دیجیتال با کاهش ضایعات، مصرف انرژی و استفاده از مواد شیمیایی، همسو با شیوه های پایدار برای حفظ سیاره ما، مزایای زیست محیطی قابل توجهی را ارائه می دهد.

نرم افزارهای در نظر گرفته شده برای تشخیص و درمان بیماری در حوزه ایمپلنت یا لمینت دندان می تواند  نقش بسیار موثری داشته باشد. آگاهی از نوع و ضخامت بافت استخوانی فک می تواند نحوه کاشت فیکسچرها را تعیین نماید و اطلاعات دقیق تری را در اختیار پزشک قرار دهد. همچنین با کمک این می توان تجهیزات پزشکی مناسب و  برنامه‌های کاربردی را برای درمان میوفنشنال دهانی تدوین کرد.

هزینه دندانپزشکی دیجیتال

در طول چند دهه گذشته، دندانپزشکی یکی از حوزه های درمانی بسیار پر هزینه معرفی شده که چالش های بسیار زیادی را برای بیماران و حتی صنایع پزشکی کشور های مختلف ایجاد نموده است. در این میان اگرچه دندانپزشکی دیجیتال به نظر یکی از زمینه های پرهزینه و گران قیمت معرفی شود. اما برای بهبود و ارتقای عملکرد دندانپزشکی استفاده از این ابزارها و تکنیک‌های دیجیتال می تواند هزینه های کمتری را به دنبال داشته باشد. 

به عبارت دیگر  دقت بهبود یافته، افزایش تجربه بیمار، افزایش کارایی و بهره وری، بهبود ارتباطات و همکاری بین متخصصان دندانپزشکی، در نتیجه منجر به افزایش  نتایج مثبت درمانی بالینی شده است. افزایش کارایی در جریان کار آزمایشگاهی، مقرون به صرفه بودن هزینه های دندانپزشکی و مراقبت های بهداشتی برای بیماران و پزشکان به دنبال خواهد داشت.

دندانپزشکی دیجیتال کاربردی در مطب ها و آزمایشگاه های دندانپزشکی می تواند در زمینه های مختلف دندانپزشکی از جمله دندانپزشکی ترمیمی، هزینه های ارتودنسی، دندانپزشکی ایمپلنت و دندانپزشکی زیبایی به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

معایب دندانپزشکی دیجیتال

در حالی که دندانپزشکی دیجیتال مزایای متعددی را در اختیار بیماران و دندانپزشکان قرار می دهد، اما با  محدودیت ها و چالش های بالقوه نیز همراه است. یکی از این محدودیت ها هزینه اولیه پذیرش فناوری های دیجیتال است که می تواند مانعی برای برخی از عمل های دندانپزشکی باشد. علاوه بر این، منحنییادگیری مرتبط با تسلط بر ابزارها و تکنیک های جدید دیجیتال ممکن است به آموزش و زمان بیشتری برای دندانپزشکان و کارکنان دندانپزشکی نیاز داشته باشد.

علاوه بر این، نگرانی های مربوط به امنیت داده ها و حفظ حریم خصوصی باید برای اطمینان از حفاظت از اطلاعات بیمار در سیستم های دیجیتال مورد توجه قرار گیرد. محدودیت دیگر اتکا به فناوری است، زیرا نقص فنی یا نقص سیستم می تواند جریان کار دندانپزشکی را مختل کند و به طور بالقوه مراقبت از بیمار را به خطر بیندازد. علاوه بر این، همه روش‌های دندانپزشکی را نمی‌توان به طور کامل با فناوری‌های دیجیتال جایگزین کرد و ممکن است در موارد خاص همچنان نیاز به رویکردهای سنتی وجود داشته باشد.

کلام پایانی

بدون شک دندانپزشکی دیجیتال می تواند کمک بسیار شایانی در بهبود و تسریع فرایند تشخیص و درمان دندان ارائه دهد. در گذشته های نه چندان دور برای ترمیم های دندان، اسکنرهای داخل دهان از قالب های سنتی بتونه استفاده می کردند. اما امروزه با کمک این فناوری، تصاویر دیجیتالی دقیقی از دندان‌های بیمار و ساختارهای دهانی اطرافش گرفته می شود که در طراحی و ساخت (CAD/CAM) ترمیم‌های دندانی مانند روکش‌ها و بریج‌ها نقش بسیار موثری دارد.

پرینت سه بعدی پروتز، ارتودنسی  چاپ سه بعدی،CAD/CAM و… برای ایجاد مدل های فیزیکی از دندان ها و ساختار فک بیمار از اسکن دیجیتال استفاده می شود. از این مدل ها برای برنامه ریزی درمان، ساخت پروتز و طراحی دستگاه ارتودنسی استفاده می شود تا فرایند ترمیم با کمترین خطا و در سریع ترین زمان ممکن انجام شود.

سوالات متداول

برنامه ریزی درمان ایمپلنت دیجیتال با کمک فناوری های دیجیتالی چگونه انجام می شود؟

الگوریتم های هوش مصنوعی می توانند برای تجزیه و تحلیل اشعه ایکس دندان و سایر تصاویر استفاده شوند تا به دندانپزشکان در تشخیص دقیق تر کمک کنند. برنامه‌ریزی ایمپلنت دیجیتال شامل استفاده از اسکن‌های توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی (CBCT) و نرم‌افزار CAD/CAM برای طراحی و قرار دادن ایمپلنت‌های تیتانیوم دندانی با دقت و دقت بیشتر است . به عبارت ساده تر اسکن CBCT تصاویر سه بعدی از دندان ها و فک را ارائه می دهد که می تواند برای برنامه ریزی قرار دادن و موقعیت ایمپلنت مورد استفاده قرار گیرد.

آیا طراحی لبخند دیجیتال امکان پذیر است؟

DSD یا طراحی لبخند دیجیتال، اساساً شامل استفاده از نرم افزار تصویربرداری دیجیتال برای ایجادیک مدل سه بعدی مجازی از دندان ها و لثه های بیمار می شود. سپس می توان از این مدل برای طراحییک برنامه درمانی سفارشی برای بهبود ظاهر لبخند استفاده کرد.

آیا فناوری دیجیتالمی تواند طراحی پروتز را بهبود بخشد؟

فناوری دیجیتال شامل استفاده از حسگرهای دیجیتالی برای تجزیه و تحلیلوضعیت کلی و جزئی دهان و دندان است. این فناوری می تواند نواحی پرفشار یا ساییدگی روی دندان ها را شناسایی کند که می تواند به متخصصان دندانپزشکی در تشخیص و درمان بیماری هایی مانند اختلال مفصل گیجگاهی فکی کمک کند. علاوه بر این، الگوریتم‌های AI و ML می‌توانند برای طراحی پروتزهای دندانی مانند ایمپلنت، بریج و پروتز استفاده شوند.

نظر خود را نسبت به این مقاله برای ما بنویسید و با دیگران نیز به اشتراک بگذارید.